Van fietsprovincie naar fietseiland!

Wie ons ook maar een klein beetje kent weet dat we gek zijn op fietsen, in de breedste zin van het woord. Natuurlijk omdat een deel van ons zelf graag en vaak op de fiets zit. Een ander deel iets minder, maar we zijn het over één ding wel eens; de fiets is hét middel bij uitstek om je te profileren. Als bedrijf, als stad, als gemeente, als provincie en als eiland. Dat hebben we het afgelopen jaar meer dan eens ondervonden.

In dat lijstje klinkt een eiland op het eerste gezicht wel een beetje vreemd. Hebben we in Drenthe überhaupt wel eilanden? Als die er zijn, dan wordt er vast niet gefietst. Maar in het overzeese gedeelte van het koninkrijk, zoals dat zo mooi klinkt, hebben we wel toffe eilanden. Eilanden waar je fantastisch kunt fietsen zelfs! Dat ondervonden Bas en Bastiaan vorig jaar al, toen ze op Curaçao waren om mee te doen aan mountainbikewedstrijden die door profwielrenner Marc de Maar werden georganiseerd.

Bas en Bastiaan waren daar omdat we samen met Marc en zijn vader Ewold initiatiefnemer en organisator van de Curaçao Cycling Week zijn. De Curaçao Cycling Week koppelt drie mountainbikewedstrijden (een proloog, een marathon en een race die je in duo’s moet rijden) aan elkaar tot één groot evenement, verspreid over een kleine week.

In deze week gaat het natuurlijk om fietsen, maar het gaat ook om gezelligheid, het seizoen afsluiten én Curaçao ontdekken. Want Curaçao komt in eerste instantie waarschijnlijk niet in je op als mountainbike bestemming. Toch kun je er prachtig fietsen en de ruige natuur optimaal beleven op de mountainbike.

Het is allemaal begonnen als een ambitieus plan, maar vandaag is het zo ver! Om 17:00 uur lokale tijd zal de eerste deelnemer aan de proloog worden weggeschoten. Ontzettend gaaf, omdat hier heel veel voorbereidend werk aan vooraf ging. Bas en Bastiaan zijn nu weer op Curaçao. Heel vervelend voor ze, want ze moeten er daar (mede) voor zorgen dat alles op rolletjes loopt. Tussen de bedrijven door moeten ze ook nog fietsen. En dat allemaal bij een temperatuur die rond de 20 graden hoger is dan in Zuidlaren. Je kunt je voorstellen dat de collega’s die deze week ‘gewoon’ op kantoor zijn, helemaal niet jaloers zijn…

Wat erg mooi om te zien is, is dat lokale ondernemers en fietsclubs op Curaçao het evenement overnemen en hun steentje bijdragen. Daarmee dragen ze ook bij aan de branding van hun eigen eiland als fietseiland. En dat is erg mooi om te zien, we organiseren de Curaçao Cycling Week samen met Curaçao! Er staat een grote groep Nederlanders aan de start, onze partner TUI heeft er voor gezorgd dat zij naar Curaçao konden vliegen. Overnachten doen de deelnemers op Morena & Corale Estate. Wat we ook echt moeten vermelden is de rol van eMoore. Dankzij hun bijdrage is het voor ons mogelijk om een jeugdcompetitie te organiseren. Zo kunnen kinderen op Curaçao kennismaken met de mountainbikesport.